Info aanvraag
Snel en volledig vrijblijvend

Wat is houtskeletbouw precies?

De vergelijking met een skelet wordt gemaakt omdat bij deze bouwmethode de dragende structuur van een huis bestaat uit een “geraamte” van verticale stijlen die op regelmatige afstand met mekaar worden verbonden door dwarsprofielen.

Ieder bouwelement is hierin belangrijk:

  • De verticale stijlen hebben een dragende functie
  • De bouwplaten zorgen voor extra versteviging en de structurele stabiliteit
  • De thermische isolatie wordt verzekerd door het isoleermateriaal tussen de spijlen en het dampscherm aan de binnenkant
  • Het windscherm aan de buitenkant van de dragende wand zorgt ervoor dat het geheel waterdicht is

Wat zijn de voordelen?

Een grote flexibiliteit: de ramen en de wanden worden in een handomdraai vervangen, toegevoegd of verwijderd.

Iedere ingreep in de dragende structuur moet uiteraard weldoordacht gebeuren. Om bv. grote ramen te creëren moet men verstevigende onderdelen gebruiken en een voldoende groot wandoppervlak behouden zodat de stabiliteit van het gebouw gevrijwaard wordt.

Bij houtskeletbouw hebben de wanden een hoog isolerend vermogen, waardoor het gebouw met gemak aan de meest strikte thermische vereisten beantwoordt. Zowel aan de binnenkant als de buitenkant kan isolatie worden toegevoegd om de thermische prestaties verder te verbeteren. Voor de afwerking van de buitenkant zijn er diverse mogelijkheden: baksteen, natuursteen, hout, …

Houtskeletbouw wordt succes succesvoller en daar zijn diverse goede redenen voor: de vrijwel onbeperkte aanpasbaarheid en architecturale vrijheid, het gemak van het werken met geprefabriceerde elementen, de kostenefficiënte, minder vertraging door weersomstandigheden en een snelle oplevering zijn maar enkele van de talloze redenen om voor houtskelet te kiezen.

Afbeeldingen