Info aanvraag
Snel en volledig vrijblijvend

Plannen om te (ver)bouwen in 2017? Dit zijn de nieuwigheden.

Het nieuwe jaar staat voor de deur, een goed moment dus om even op te lijsten wat er in Vlaanderen en Brussel te wachten staat.

1. De belastingvermindering op het aanbrengen van dakisolatie verdwijnt

Het lag in de lijn der verwachtingen, maar vanaf 01 januari 2017 verdwijnt het belastingvoordeel wanneer je in een bestaande woning je dak isoleert. Dit voordeel zorgde voor een vermindering van 30% op het factuurbedrag.

2. Energiepremies: aandacht voor totaalrenovatie

Nieuwbouwwoningen moeten al lang voldoen aan diverse energie-eisen, maar bij bestaande woningen moeten er nog enorme inspanningen geleverd worden. Daarom wordt het aanbod aan Vlaamse premies volgend jaar volledig gewijzigd met de focus op totaalrenovatie. Je voordeel zal stijgen naarmate je energetische ingrepen doet.

3. De rente op energieleningen daalt

Goedkope energieleningen aan 0% (kwetsbare doelgroepen) of 2% bestaan al even. Nu bieden sommige banken op vraag van de Vlaamse overheid ook goedkopere energieleningen aan die onder de 2% zakken.

4. De Brusselse woonbonus verdwijnt

In Wallonië verdween de hele woonbonus vorig jaar. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt nu dit voorbeeld en voert in de plaats een hogere korting in op de registratierechten, nl. € 21.875 in plaats van € 7.500 of € 9.375.

Status quo voor nieuwbouw: de eisen voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen blijven ongewijzigd in 2017, nl. een minimale norm van E50. Vanaf 2018 zal dit wijzigen naar E40.