Info aanvraag
Snel en volledig vrijblijvend

Laag-energie staat synoniem voor houtskeletbouw… ook bij woninguitbreidingen.

Doordat er de laatste jaren ook in België de nodige aandacht is ontstaan voor de energieprestatie van gebouwen, werd houtskeletbouw ook hier door de (ver-)bouwers ontdekt. Het is immers bij uitstek de meest geschikte keuze voor nieuwbouw, maar zeker ook voor woninguitbreidingen en dit om diverse redenen.

Waarom?

Houtskeletbouw is een ecologische, energiezuinige en duurzame manier van bouwen. Hout is een uitstekend isolerend bouwmateriaal en daarom ook perfect aan te wenden voor aanbouwen of losstaande bijgebouwen. Ook indien de bestaande woning op een traditionele manier met bakstenen gebouwd werd, is een uitbreiding met houtskeletbouw de ideale methode.

De aansluiting van het hout op de bestaande materialen gebeurt op een erg vlotte manier met oog voor de energieprestatie. Koudebruggen worden vermeden en de woninguitbreiding wordt luchtdicht en dampopen gebouwd. Door kieren en spleten te reduceren of te dichten door middel van dampopen houten materiaal gaat de warmte amper verloren.

Energieprestatie

Het is eigen aan de methodiek van houtskeletbouw dat de wandopbouw voor ieder project vertrekt vanuit de principes van een lage-energiewoning. Door de gebruikte werkwijze is de houten structuur immers ideaal om ook langs de binnenzijde te isoleren. Bij houtskeletbouw bestaan de wanden uit verticale houten stijlen die op 40 of 60 cm van elkaar staan. Het isolatiemateriaal wordt aan de binnenzijde van de wand tussen de stijlen geplaatst en dus niet in de spouwmuur zoals bij een gebouw dat uit bakstenen bestaat. Bovendien geeft deze werkwijze een grotere zekerheid dat de isolatie niet verzakt en de wanden hun goede energieprestatie behouden.

Door de combinatie van de isolerende houten stijlen en de bijkomende isolatie tussenin, wordt de uitstekende energieprestatie gerealiseerd met slechts een beperkte wanddikte. Op die manier werkt het niet alleen ruimtebesparend, maar ook kostenbesparend. Het verbruik voor verwarming of koeling in een aanbouw of bijgebouw in houtskeletbouw ligt hierdoor veel lager dan in het bestaande gedeelte, zelfs al voldoet deze aan de recente wettelijke energieprestatienormen.

Bijkomende voordelen

Bouwstijlen: alles is mogelijk, van klassiek tot hypermodern. Er zijn geen technische of architecturale beperkingen.

Akoestiek: woningen of uitbreidingen op basis van houtskeletbouw beschermen uitstekend tegen geluiden. Alles is immers luchtdicht en goed geïsoleerd waardoor geluiden van buitenaf gedempt worden.

Snelheid van uitvoering: in de meeste gevallen worden de onderdelen in onze ateliers geprefabriceerd en als een afgewerkt product geleverd en gemonteerd op de werf. Bij aanbouwen wordt de woning door de band op één dag weer dicht gemaakt hetgeen enorme tijdswinst oplevert in vergelijking met andere bouwmethodes. Kortom: door de snelheid van uitvoering wordt de werfhinder tot een absoluut minimum herleid.