Info aanvraag
Snel en volledig vrijblijvend

Houtskeletbouw vs traditioneel bouwen

We kennen allemaal het spreekwoord dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Hiermee wordt niet alleen verwezen naar de drang om een eigen huis te bezitten, maar ook naar de manier waarop dat gebouwd wordt. In landen zoals Canada, de VS en de Scandinavische landen, is houtskeletbouw veel populairder dan een stenen huis. Enkele belangrijke verklaringen waarom houtskeletbouw ook in België aan een steile opmars bezig is:

1. Vooruitgang vs traditie
Onze overgrootouders bouwden met materialen die gemakkelijk te verkrijgen waren. Omwille van de klei in onze ondergrond, groeiden de bakstenen bij wijze van spreken in de grond. Deze traditie leeft voort tot op vandaag, maar omdat houtbouw ook op mondiaal vlak de meest traditionele bouwwijze is die haar kwaliteiten bewezen heeft, wordt onze achterstand t.o.v. andere landen bijgebeend.

2. Sneller en lichter
Houtskeletbouw is een snelle bouwtechniek omdat een groot deel van het werk in de ateliers voorbereid kan worden waardoor er minder werk op de werf dient te gebeuren. Dit heeft ook als gevolg dat je veel sneller je woning kan betrekken.
Er wordt amper of geen water gebruikt tijdens de bouw. Onmiddellijk na de inhuis heb je dus een optimaal wooncomfort omdat je niet door een droogperiode moet.
Houtskeletbouw is vijf maal lichter waardoor het ook mogelijkheden biedt voor minder draagkrachtige bouwkavels.

3. Bio-ecologisch
Hout is een nagroeibare grondstof en zorgt voor een gesloten CO2-cyclus. Door een goed bosbeheer blijven de Europese bossen groeien: in Europa neemt het bosoppervlak toe met netto 661.000 hectare per jaar = 3 voetbalvelden/uur (bron: UNECE/FAO State of the World’s Forests). Bovendien vergt de winning en verwerking van hout heel weinig energie.
Goed geconstrueerde wand- en daksamenstellingen zijn perfect water- en winddicht en toch dampopen. Dus geen schimmelvorming in de woning.
Een verhoging van het aantal houtskeletbouw woningen in Europa met 10%, zorgt voor een vermindering van CO2-emissies met 25%.

4. Isolatie en comfort
De warmte-isolatie van hout ligt veel hoger dan om het even welk "steenmateriaal". De thermische isolatie is gemakkelijk aan te brengen. Vermits houtskeletbouw een systeem is met holle ruimtes zijn hogere isolatiediktes mogelijk voor dak- en wandconstructies. Zo kan men probleemloos de norm "lage energie-woning" halen.

5. De uitstraling
Houtskeletbouw wordt door onwetendheid nog te vaak geassocieerd met een chaletachtige woning. In werkelijkheid kan je in de meeste gevallen een houtskeletwoning niet onderscheiden van een traditionele woning. Aan de buitenzijde worden er voor het houten skelet immers gevelstenen gemetseld en aan de binnenzijde wordt het plaatmateriaal op dezelfde manier afgewerkt als een stenen muur.