Info aanvraag
Snel en volledig vrijblijvend

Enkele redenen om voor houtskeletbouw te opteren

Alles kan op structureel vlak

In tegenstelling tot wat velen denken, kan men met houtskeletbouw oneindig veel kanten op. We maken het houten geraamte op maat volgens de richtlijnen van de architect, en voor zowel de binnen- als de buitenafwerking heeft u de keuze uit talloze mogelijkheden. Het is eigen aan houtskeletbouw dat het risico op koudebruggen uiterst miniem is, waardoor u de vrije keuze hebt op vlak van afwerkingsmaterialen.

Bouwen kan snel en proper

De wanden worden op voorhand gemaakt in onze ateliers. Dit versnelt het bouwproces aanzienlijk omdat de weersomstandigheden op die manier geen enkele rol spelen. In een tijdsspanne van enkele dagen is de woning al wind- en waterdicht. Houtskeletbouw is ook een droge bouwmethode, waardoor men veel sneller in de woning kan inhuizen en deze desgewenst verder kan afwerken.

Houtskeletbouw is van hoge kwaliteit en duurzaam

De vervaardiging van geprefabriceerde wanden gebeurt door gespecialiseerde firma’s. Deze worden gecontroleerd en moeten voldoen aan vooropgestelde normen (ATG- of EG-markering).
De geschiedenis leert ons dat houten huizen duurzaam zijn en eeuwen meegaan. Dit is te danken aan het gebruik van droog hout met een hoge dichtheid en aan een goed verluchtingsysteem.

Houtbouw is milieuvriendelijk

Hout slaat CO2 op waardoor het bijdraagt aan een beter leefmilieu. Iedere kubieke meter hout die men gebruikt ter vervanging van een ander bouwmateriaal, doet de CO2-uitstoot verminderen met 1 ton. Daarnaast is het een vast gegeven dat houtskeletbouw zorgt voor propere bouwwerven met weinig restafval.

Optimale isolatie

Hout heeft een zeer hoge thermische isolatiewaarde, waardoor het gebruik ervan in houtskeletbouw zorgt voor betere resultaten op vlak van isolatie dan bij constructies in andere bouwmaterialen. Hout is daarom een uitstekende keuze voor het bouwen van passiefwoningen en lage-energiewoningen.

Verbouwen en uitbreiden van een bestaande woning

Hout is sterk en licht waardoor het een gemakkelijk te bewerken bouwmateriaal is. Houtskeletbouw wordt daarom erg vaak gebruikt voor de verbouwing en uitbreiding van bestaande woningen. Ook de snelle bouwmethode is een enorm pluspunt bij de verbouwing van een bewoond huis.

Kostprijs en meerwaarde

De kostprijs van houtskeletbouw is vergelijkbaar met die van andere methodes. Een onderscheidende factor op financieel vlak is echter de korte duur van de werken en de aanzienlijke besparing op eventuele huurgelden die dit tot gevolg kan hebben. Ook de rekeningen voor energieverbruik tijdens de bouwfase en naderhand tijdens de bewoning liggen door de snelheid en de uitstekende energieprestaties een stuk lager. En indien de woning ooit verkocht wordt, zorgt de uitstekende isolatiescore ook voor een hogere verkoopprijs.

Gezond wonen

Hout heeft van nature een vochtregulerende eigenschap. Dit zorgt zowel tijdens de zomer als tijdens de winter voor een gezond binnenklimaat.

Hout is geluidsdempend

Hout absorbeert binnen- en buitengeluiden, waardoor een houtskeletwoning aan zeer strenge geluidsnormen voldoet. Dit geldt eveneens in mede-eigendommen, waar de eisen bijzonder hoog liggen.

En wat met het risico op brand?

De brandverzekering voor een houtskeletwoning is niet duurder dan die voor een traditionele woning. Deze tarieven zijn immers gebaseerd op schadestatistieken uit het verleden. Huizen op basis van houtskeletbouw ontvlammen nu eenmaal erg moeizaam omdat er steeds gebruik gemaakt wordt van brandwerende technieken die hun nut al bewezen hebben.