Info aanvraag
Snel en volledig vrijblijvend

Bijna de helft van Belgische managers doet aan telewerken

Werken van thuis uit wordt steeds populairder. Wereldwijd werkt bijna de helft (48%) van de managers gedurende minstens de helft van de werkweek van thuis uit. Dit percentage ligt iets lager (43%) in België zoals blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek.

Yahoo!-topvrouw Marissa Mayer eiste recent van al haar medewerkers dat ze vaker op kantoor kwamen werken. Volgens Regus een verkeerd signaal want 4 op 10 van de Belgische respondenten (55% wereldwijd) is ervan overtuigd dat werknemers efficiënt vanop afstand kunnen gemanaged worden, maar dan enkel mits de leidinggevenden hiervoor opgeleid zijn.

William Willems (Regus): 'Flexibiliteit en productiviteit gaan hand in hand, maar dan moeten managers hun werknemers het vertrouwen en de vrijheid geven om te werken waar en wanneer ze dat willen. Telewerken zorgt bovendien voor lagere kosten en minder personeelsverloop voor de bedrijven.'

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 1 op 4 van de bedrijven in België, tegenover 37% van de bedrijven wereldwijd, specifieke rapportagesystemen gebruikt om de efficiëntie van telewerkers te monitoren. Oplossingen via videoconferentie zoals bv. Skype worden door bijna 4 op 10 ‘mobiele’ managers (39%) gebruikt om te communiceren met hun teams. Wereldwijd is dit 43%.

Meer flexibiteit leidt tot minder personeelsverloop

Meer dan een derde van de Belgische respondenten (35%), tegenover 37% van de respondenten wereldwijd, is van mening dat jonge medewerkers meer verantwoordelijkheid opnemen wanneer ze de mogelijkheid krijgen om van thuis uit te werken.

“Talentvolle medewerkers behouden is één van de grootste uitdagingen voor Belgische bedrijven. Door hen de mogelijkheid te geven om flexibel te werken, blijven ze gemotiveerd, wat op zijn beurt zorgt voor minder personeelsverloop”, aldus William Willems.

Europese Week van de Mobiliteit

Als het op file aankomt, spannen Brussel en Antwerpen wereldwijd de kroon. Telewerken kan één van de oplossingen zijn voor het fileprobleem. William Willems: “Zeker tijdens de Europese Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) willen bedrijven hun werknemers ertoe aanzetten om de auto te laten staan en zich op een andere manier naar het werk te verplaatsen of van thuis uit te werken. Een professionele werkomgeving vlakbij huis geniet echter de voorkeur boven thuiswerken. Zo zijn werknemers in staat om de druk op het gezin te voorkomen, een professionele uitstraling te hebben en de productiviteit te verbeteren.”

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

  • 43% van de Belgische managers werkt op een andere locatie dan het kantoor gedurende minstens de helft van de werkweek (wereldwijd 48%)
  • 40% van de Belgische managers zegt dat een goed management vanop afstand zeker kan, maar enkel als managers hiervoor een speciale opleiding genieten (wereldwijd 55%)
  • 25% van de Belgische bedrijven gebruikt een rapportagesysteem om de efficiëntie van telewerkers te monitoren (wereldwijd 37%)
  • 39% van de Belgische managers doet een beroep op videoconferentie voor een goede communicatie met hun werknemers (wereldwijd 43%)

Afbeeldingen